Ακαδημία Σθένος

#ΕπαγγελματικόςΠροσανατολισμός #mazisu #workfidence #SoftSkillsDevelopment #GuerillaGuidance #Counseling

#Career #planning στην εποχή της #ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης)

Δημοσιεύθηκε: 27-07-2024

Θέμα: Σθένος

_______
Άρθρο
Χρόνος ανάγνωσης  5′
_______

Οι μαρκετίστες για να μελετούν καλύτερα τα αγοραστικά κίνητρα και να συνεννοούνται διεθνώς, χωρίζουν τους καταναλωτές σε γενιές.

Οι ψυχολόγοι για να μελετούν καλύτερα και να συνεννοούνται διεθνώς ένα ψυχολογικό φαινόμενο λ.χ. το πένθος, το χωρίζουν σε στάδια.

Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, τουλάχιστον στη χώρα μας, είναι ένα υποτιμημένο και παρεξηγημένο επάγγελμα, που απέκτησε επαγγελματικό πλαίσιο μόλις το 2023!

Ο δρόμος για έναν επαγγελματία του προσανατολισμού σπουδών και σταδιοδρομίας, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η κατανόηση των πολλών θεωριών γύρω από την επαγγελματική επιλογή, μέχρι την προσέγγιση που ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει στην πράξη, απέχουν όπως η μέρα με τη νύχτα.

Από τα διαθέσιμα εργαλεία συμβουλευτικής, το reporting, την τήρηση αρχείου πελατών, μέχρι την μελέτη των νόμων για τις πανελλαδικές εξετάσεις που κάθε χρόνο αλλάζουν έστω και λίγο και ανά δεκαετία εντελώς, οι παρεχόμενες υπηρεσίες διαφέρουν από επαγγελματία σε επαγγελματία όπως η μέρα με τη νύχτα.

Έχουμε και τις παθογένειες του “συναφιού” βεβαίως να αντιπαλέψουμε, όταν ένας σύμβουλος Προσανατολισμού αισθάνεται επιτυχία το να γεμίζει μια αίθουσα με 300 έως 2300 παιδιά και ως περφόρμερ να δίνει μια παράσταση της οποίας το παραδοτέο για κάθε συμμετέχοντα να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό… ή που για δεκαετίες τυπώναμε κάθε χρονιά βιβλία με περισσότερες από 500 σελίδες που κάθε επόμενη χρονιά ήταν τελείως άχρηστα. Θα θυσιάστηκαν δάση ίσα με τη μισή Πίνδο για χάρη μας.

Πέραν αυτών είμαστε και συνεργοί στο οικονομικό έγκλημα κατά της οικογένειας.

Όταν οι γονείς πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα στο λύκειο, ματώνουν κυριολεκτικά στη Γ’ λυκείου και το παιδί τους τελικά αποτυγχάνει και εγγράφεται σε… ιδιωτικό κολέγιο ή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου!!!

Όταν δε το κολλέγιο αποδίδει και ένα συμβολικό ποσό ανά εγγραφή στον φροντιστή ή στον σύμβουλο προσανατολισμού, τότε μιλάμε για κοινωνική ανωμαλία.

Ψυχραιμία, δεν έχω πάθει κάποια κρίση ειλικρίνειας, ούτε με έχει πιάσει κάποια αυτοκαταστροφική μανία. Προσπαθώ να βάλω σε τάξη όλα όσα συζητάμε κατ’ ιδίαν ή και σε δημόσιες ομιλίες μου με όλα τα παιδιά και τους γονείς τους.

Οι πανελλαδικές είναι φαινόμενο κοινωνικής εξαπάτησης λόγω μεγέθυνσης.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς καλό θα ήταν να κάνουμε μια κοστολογημένη πρόταση στους γονείς και να παρουσιάσουμε στο παιδί το επενδυτικό πλάνο σπουδών και σταδιοδρομίας για το μέλλον του.

Προσωπικά όσο οπαδός είμαι με τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, προσωπικότητας, IQ, EQ , κ.α. άλλο τόσο είμαι και με τα φροντιστήρια.

Δεν αξίζουν ούτε ένα λεπτό από τον χρόνο των παιδιών.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τομές στην εκπαίδευση, αφήνοντας το πολιτικό κόστος στην άκρη, θα πρέπει:

Τομή 1η
οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων σε δημόσια και ιδιωτική παιδεία και παραπαιδεία να αξιολογηθούν ως προς την παιδαγωγική τους επάρκεια και ως προς τη μεταδοτικότητα.

Οι καλύτεροι να διδάξουν στα δημόσια σχολεία (προϋπόθεση η άρση της μονιμότητας) και οι υπόλοιποι να αλλάξουν σταδιοδρομία με δωρεάν υπηρεσία επαγγελματικού προσανατολισμού από το αρμόδιο Υπουργείο.

Τομή 2η
Ο προσανατολισμός να είναι δημόσιο δωρεάν αγαθό και να διαγραφεί από το πλάνο η έννοια του ελεύθερου επαγγελματία.

Εκτός και αν αφορά ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. η οποία θα αντλεί χρηματοδότηση από εταιρείες ή ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν.

Αυτά βεβαίως είτε δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, είτε θα αργήσουν πολύ να γίνουν.

Μέχρι τότε θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα με έναν υπερβάλλοντα ρεαλισμό. Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο παράγοντας τεχνητή νοημοσύνη.

Πως θα αλλάξει τα επαγγέλματα η τεχνητή νοημοσύνη στο εγγύς μέλλον;

Τα δεδομένα είναι τόσο κραυγαλέα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.

Στο επάγγελμα του γραφίστα ήδη οργανώνονται κινήματα #noAI ή κάπως έτσι, γιατί για την παραγωγή ενός logo, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο παραγωγική και πιο δημιουργική από 1000 γραφίστες μαζί.

Στο επάγγελμα του μετεωρολόγου, ένας πανίσχυρος υπολογιστής σήμερα για να τρέξει ένα προγνωστικό μοντέλο θέλει 8 ώρες και η AI παράγει παρόμοιο αποτέλεσμα σε δευτερόλεπτα.

Στο επάγγελμα του συνθέτη τραγουδιών, η AI σε δευτερόλεπτα παράγει ένα τραγούδι όταν ο καλλιτέχνης μπορεί να χρειάζεται μέρες ή μήνες ή και χρόνια. Γιατί η έμπνευση δεν έρχεται κατά παραγγελία.

Η τεχνητή νοημοσύνη στηρίζεται στην ασύλληπτα γρήγορη πρόσβαση σε τεράστιες βιβλιοθήκες πληροφοριών και στην ταχύτατη βελτίωσή της μέσω της μηχανικής μάθησης σε κάθε επόμενη “συναλλαγή”.

Φτάσαμε έτσι στο επάγγελμα του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού.

Κανένας σύμβουλος, ποτέ δεν θα μπορέσει να συγκριθεί με την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως είναι φτιαγμένη η κοινωνία μας σήμερα, κανένας γονιός και κανέναν παιδί δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο πλάνο ζωής και σταδιοδρομίας που θα ετοιμάζει η τεχνητή νοημοσύνη.

Είμαστε καταδικασμένοι σε επαγγελματικό αφανισμό και θα πρέπει πολύ σύντομα να κάνουμε το δικό μας πλάνο επαγγελματικής μετατόπισης.

Πολλοί θα διαφωνήσουν, κάποιοι θα συμμαχήσουν με την τεχνητή νοημοσύνη και άλλοι θα προσπαθήσουν να “καβαλήσουν το κύμα”.

Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Θα σχεδιάσω μάλιστα και ένα πρόγραμμα πλήρως αποσυνδεδεμένο από το ίντερνετ.

Να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται.

Στην μετά κοβιντ εποχή, όπου δοκιμάστηκε η κοινωνική αλληλεγγύη και απέτυχε (οι πρώην ήρωες υγειονομικοί έγιναν 7000 οικογένειες ανυπάκουοι που οδηγήθηκαν στην εξουθένωση).

Δοκιμάστηκε η κοινωνική συμμόρφωση και υπακοή με τα παιδιά μας καρφωμένα υποχρεωτικά για 10 ώρες τη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή, ως λύση! Τα προηγούμενα χρόνια αν έλεγες σε κάποιον ειδικό γιατρό πως το παιδί μου είναι μπροστά από τον υπολογιστή 5-10 ώρες θα θεωρούνταν επικίνδυνη συμπεριφορά εθισμού!!!

Σήμερα αυτό το παιδαγωγικό έγκλημα θα προταθεί ως επιλογή!

Η εξ’ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα απειλεί με την ανεργία πολλούς δασκάλους και καθηγητές.

Αν η τεχνητή νοημοσύνη ονομαζόταν ψηφιακός ολοκληρωτισμός, ίσως μας προβλημάτιζε αληθινά.

Η πραγματικότητα γίνεται σκληρή και η αντίδραση στα επερχόμενα με τόση ορμή, μοιάζει πρακτικά αδύνατη.

Το άρθρο αυτό είναι κατά βάθος ένα μήνυμα ελπίδας.

Αλήθεια, αν δεν διάβαζες το άρθρο στο διαδίκτυο που αλλού θα μπορούσες να το διαβάσεις;

Η δήθεν ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο διαδίκτυο, έγινε αποκλειστικός μονόδρομος επικοινωνίας, άρα και απολύτως ελεγχόμενος…

Φεύγοντας ανάψτε ένα κεράκι, σαν μνημόσυνο για το επάγγελμα του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού που αφήνει τη θέση του στην τεχνητή νοημοσύνη.

Όχι δίχως μάχη όμως!

Για την αντιγραφή

Κοσμίδης Ν². Ελευθέριος
+Σύμβουλος Επαγγελματικού
Προσανατολισμού

#Επαγγελματικός_Προσανατολισμός
#Σπουδές
#Σταδιοδρομια
Ακαδημία Σθένος
#career
#AI
#προσανατολισμός