Ακαδημία Σθένος

#ΕπαγγελματικόςΠροσανατολισμός #mazisu #workfidence #SoftSkillsDevelopment #GuerillaGuidance #Counseling

Τολμήστε την αλλαγή με τον δικό σας τρόπο

Δημοσιεύθηκε: 02-12-2014

Θέμα: Editorial

Ανάγκη για αλλαγή. Πολλή συζήτηση γίνεται για την comfort zone και πως θα βγούμε από αυτή. Αν βολευόμαστε σε καταστάσεις που μας παρασύρρουν μακριά ή μας κρατούν πίσω από τους στόχους μας, είναι η ώρα της απόφασης για αλλαγή.

Μια μικρή ιστορία

Τα αγγλικά μου είναι απιστοποίητου επιπέδου. Μη νομίσετε από τον τίτλο πως είμαστε σπουδαγμένοι στας Αγγλίας; Γνωρίζουμε τα εντελώς απαραίτητα. Αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα: κυκλοφορούν βιντεάκια επιμορφωτικού χαρακτήρα, στα Αγγλικά τα περισσότερα δίχως υπότιτλους. Επιλέγω εκείνα με διάρκεια έως 16 λεπτά. Αυτό το όριο το βρήκα του γούστου μου. Ακούω λοιπόν, λέει και κάποια αστειάκια ο ομιλητής, στο τέλος τον χειροκροτάει το κοινό, σπανιότερα σηκώνεται και όρθιο. Μου φαίνεται πως στα εξωτερικά αυτό θεωρείται τιμητικό. Χειροκροτάω κι εγώ που ασφαλώς δεν κατάλαβα ακριβώς τι μας είπε ο ομιλητής. Κάτι μου μένει, κάποιος προβληματισμός, μια τοποθέτηση, μια στατιστική, μια έρευνα, μια εμπειρία. Κάποιες φορές βρήκα τα ίδια βιντεάκια με υπότιτλους, τα ξαναπαρακολούθησα, τα συναισθήματά μου δυσκολεύομαι να τα περγράψω, μοιάζουν όμως με την αλήθεια του παγόβουνου: Υπήρχε πολύ νόημα κάτω από εκείνα που πρωτοκατάλαβα.

Το δίδαγμα από τη μικρή ιστορία

Ευτυχισμένος και τότε με τα όσα κατάλαβα, ευτυχισμένος και σήμερα που συνειδητοποίησα την αλήθεια. Όλο αυτό μου προκάλεσε και μια ανάγκη, να μάθω να γράφω κείμενα και στα Αγγλικά. Αυτός θα είναι ένας στόχος μου για το νέο έτος. Το απιστοποίητο επίπεδο των αγγλικών μου, έγινε κατηφόρα, ελκτικό κέντρο και με ρούφηξε ολόκληρο. Ξαφνικά απέκτησε νόημα η γλωσσική μου επάρκεια στα αγγλικά. Μια παραμελημένη δεξιότητα, η ξένη γλώσσα, που δε με είχε απασχολήσει για 45 χρόνια. Είχα βολευτεί με κάποιο τρόπο, τώρα με προκαλεί να ξεβολευτώ. Έχω την ανάγκη να γράφω, να διαβάζω και να επικοινωνώ στα Αγγλικά.

Από την ανάγκη μέχρι την αλλαγή

Έξω από τα συνηθισμένα, από τα διατεταγμένα. Του χρόνου τέτοιο καιρό να είμαστε καλά, να συζητήσουμε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος. Ξεβολευτείτε κι εσείς, διαλέξετε ένα στόχο μια δεξιότητα, μια πιστοποίηση και πάμε μαζί να την κατακτήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Τολμήστε να σπάσετε τους κανόνες και να πετύχετε πράγματα με το δικό σας τρόπο. Να μοιραζόμαστε την εμπειρία μας κάθε 2 του μήνα για 12 μήνες, στείλτε μου email στη διεύθυνσή μου και πάμε παρέα στην πρώτη δέσμευση για το . Τα γράμματά σας θα τα δημοσιεύω εδώ στο σθένος για δημόσια διαβούλευση. Κάτι χοντρούληδες και στρουμπουλούλες εκεί στη γαλαρία μη κρύβεστε, προσπαθήστε με τον τρόπο σας να απαλαχτήτε από τα παραπανίσια κιλά σας, ελάτε να δυναμώσετε την ομάδα και εσείς. Ο Δεκέμβριος είναι μήνας που αποτιμούμε τη χρονιά που φεύγει και βάζουμε στόχους για εκείνη που έρχεται, εγώ αυτή τη δουλειά την κάνω Αύγουστο.

Το καλύτερο πάντα για το τέλος

Το σημερινό μας αρθράκι δεν προσέφερε καμμία ιδέα για το πως γίνεται αυτό. Ίσως να σας έχει απασχολήσει το ζήτημα κάποια στιγμή, ίσως να το θεωρείτε πολύ γενικό ή φιλοσοφικό, ενώ στο εδώ και στο τώρα παιδεύεστε με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ο αποδοτικότερος τρόπος για τέτοιες αλλαγές είναι με εξωτερική καθοδήγηση, ένας βασικός τομέας δουλειάς μας στην Ακαδημία Σθένος. Απόφαση, αλλαγή, στόχους, κατάκτηση … με σθένος! Ευτυχισμένο μήνα σε όλους και όλες.

,βι’δ’